diumenge, 17 d’abril del 2016

Ampliació Tema 10

AMPLIACIÓ TEMA 10: LES XARXES SOCIALS



Els humans sempre ens hem relacionat per grups: familiars, laborals, sentimentals, etc. En una xarxa social els individus estan interconnectats, interactuen i poden tenir més d'un tipus de relació entre ells.

En l'actualitat, l'anàlisi de les xarxes socials s'ha convertit en un mètode d'estudi en ciències com l'antropologia o la sociologia. Internet i les noves tecnologies afavoreixen el desenvolupament i ampliació de les xarxes socials.

Sis graus de separació

La teoria dels sis graus de separació afirma que cada individu del planeta està connectat amb la resta. Aquesta relació es basa en una cadena de coneguts que no supera les 6 persones. Aquesta hipòtesi ha intentat ser demostrada des del seu origen a principis del segle XX.

"Teoria dels Sis graus de separació":

La teoria resa que cada individu coneix a una mitjana de 100 persones. Si aquestes 100 persones difonen un missatge a tots els seus coneguts podem transmetre informació a 10.000 individus fàcilment. Amb l'arribada d'internet i les xarxes socials online la teoria dels sis graus de separació ha recobrat força.

Xarxes socials en internet


Les xarxes socials en internet són aplicacions web que afavoreixen el contacte entre individus. Aquestes persones poden conèixer-se prèviament o fer-ho a través de la xarxa. Contactar a través de la xarxa pot portar a un coneixement directe o, fins i tot, la formació de noves parelles.


Les xarxes socials en internet es basen en els vincles que hi ha entre els seus usuaris. Existeixen diversos tipus de xarxes socials:

1.- Xarxes socials genèriques. Són les més nombroses i conegudes. Les més esteses a Espanya són Facebook, Instagram, Google+ i Twitter.

2.- Xarxes socials professionals. Els seus membres estan relacionats laboralment. Poden servir per a connectar companys o per a la cerca de treball. Les més conegudes són LinkedIn, Xing i Viadeo.

3.- Xarxes socials verticals o temàtiques. Estan basades en un tema concret. Poden relacionar persones amb el mateix hobbie, la mateixa activitat o el mateix rol. Les més famoses són Flickr, Pinterest i YouTube.


Coses que cal saber
Què són?
Les xarxes socials són comunitats en línia de persones amb interessos o activitats en comú. Connectant-se a través d'internet generen contactes afins, tant per a finalitats socials com a comercials.

Com s'ingressa a una xarxa social?
N'hi ha prou amb registrar-se gratuïtament, completar una fitxa amb dades personals i començar a associar-se amb altres usuaris. Tot el que es necessita és una adreça vàlida de correu electrònic.

Com funcionen?
Cada usuari registrat és un node, al com els seus contactes estan lligats; al seu torn, els contactes del contacte estan també lligats, ja en un segon nivell.

Para què serveixen?
Les xarxes socials s'utilitzen tant per a generar retrobaments entre excompanys d'escola o universitat que hagueren perdut el contacte com para *divertimento. Entre altres coses, serveixen com a plataforma de promoció personal, ja que qualsevol dels quals conformen la xarxa pot llegir qui *sos, què vas fer, les teues idees i projectes.

Per què són tan populars?
L'èxit de les xarxes socials virtuals radica en diversos factors, entre ells l'increment de l'ús de banda ampla en les llars, la necessitat d'ajuntar-se i conèixer a l'altre.

Qui les usen?
Els qui més utilitzen les xarxes socials són els adolescents i adults joves, generalment universitaris i professionals amb accés a internet. El més interessant és que la seua utilitat va mutant a mesura que s'incrementen els que les conformen.

Per a aprofundir
Ja han vist algunes qüestions relacionades amb els usos de les xarxes socials, encara que la millor manera de saber per a què serveixen és sumar-se, explorar i participar. A continuació podran obtenir més informació sobre algunes qüestions relacionades amb les xarxes socials:

Si volen consultar informació actualitzada sobre xarxes socials, poden visitar *Wikio, on es publiquen les novetats: quantitat d'usuaris, fotos més vistes, perfils més visitats, etc.
En Wikipedia poden consultar una llista amb totes les xarxes socials que existeixen en internet, amb quantitat d'usuaris i altres característiques.

Existeixen també xarxes socials enfocades a l'educatiu, com Eduredes.



Riscs de les xarxes socials


Les xarxes socials ofereixen infinites possibilitats, tals com, entrar en contacte amb gent d'altres països i cultures, mantenir el contacte amb persones que viuen a llarga distància, intercanviar experiències i coneixements i fins i tot dinamitzar moviments culturals i polítics mitjançant el contacte amb els usuaris.


No obstant açò, les xarxes comporten una sèrie de riscos. En general, aquests són els mateixos que els de la resta d'activitats que es duen a terme en la xarxa. Si bé, hi ha alguns matisos i característiques específiques dels perills que poden presentar-se amb l'ús de les xarxes socials.

Els riscos es presenten en una doble adreça. Els menors poden ser víctimes d'alguna de les amenaces o també, per desconeixement, poden incomplir alguna de les normes referides a dades o informacions d'altres persones.



Avantatges i Desavantatges


Avantatges:

  • Retrobe amb coneguts.
  • Oportunitat d'integrar-se a *Flashmobs (reunions de disseny breus via online amb finalitats lúdiques i d'entreteniment amb el propòsit de mobilitzar a milers de persones)
  • Excel·lents per a propiciar contactes afectius nous com: cerca de parella, amistat o compartir interessos sense finalitats de lucre.
  • Compartir moments especials amb les persones properes a les nostres vides.
  • Dilueixen fronteres geogràfiques i serveixen per a connectar gent sense importar la distància.
  • Perfectes per a establir connexions amb el món professional.
  • Tenir informació actualitzada sobre temes d'interès, a més permeten acudir a esdeveniments, participar en actes i conferències.
  • La comunicació pot ser en temps real.
  • Poden generar moviments massius de solidaritat davant una situació de crisi.
  • Bastant dinàmiques per a produir contingut en Internet.


Desavantatges:

  • Són perilloses si no es configura la privadesa correctament, doncs exposen la nostra vida privada.
  • Poden donar-se casos de suplantació de personalitat.
  • Falta en el control de dades.
  • Poden ser addictives i devorar gran quantitat del nostre temps, doncs són ideals per a l'oci.
  • Poden apoderar-se de tots els continguts que publiquem.
  • Poden ser utilitzades per criminals per a conèixer dades de les seues víctimes en delictes: com l'assetjament i abús sexual, segrest, tràfic de persones, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada