dissabte, 5 de març del 2016

Ampliació Tema 5

AMPLIACIÓ TEMA 5:WEB 2.0


WEBS 1.0 2.0 3.0




  • DEFINICIÓ DE WEB 1.0
La web primitiva, la del segle 20, era aquella que es caracteritza principalment per ser unidireccional i realitzada sobre continguts estàtics. Les primeres pàgines que vam veure en Internet publicaven continguts de text que, una vegada publicats, no s'actualitzaven llevat que el "*webmaster" modificara aquests continguts i tornara a pujar la web de nou a internet.


La web 1.0 tenia un caràcter principalment divulgatiu, i van començar a penjar-se d'internet documents i informació principalment cultural. A poc a poc les empreses van començar a prendre part i les primeres webs d'empresa van sorgir, amb dissenys molt pobres (no hi havia eines, ni tecnologia, ni connexió suficient com per a fer-ho millor) i continguts que ràpidament quedaven antiquats en ser complex actualitzar-los.

  • DEFINICIÓ DE WEB 2.0
Web 2.0 és un concepte que es va encunyar en 2003 i que es refereix al fenomen social sorgit a partir del desenvolupament de diverses aplicacions en Internet. El terme estableix una distinció entre la primera època de la Web (on l'usuari era bàsicament un subjecte passiu que rebia la informació o la publicava, sense que existiren massa possibilitats perquè es generara la interacció) i la revolució que va suposar l'auge dels blogs, les xarxes socials i altres eines relacionades.

La Web 2.0, per tant, està formada per les plataformes per a la publicació de continguts, com a Blogger, les xarxes socials, com Facebook, els serveis coneguts com a wikis (Wikipedia) i els portals d'allotjament de fotos, àudio o vídeos (*Flickr, YouTube). L'essència d'aquestes eines és la possibilitat d'interactuar amb la resta dels usuaris o aportar contingut que enriquisca l'experiència de navegació.



És important tenir en compte que no existeix una definició precisa de Web 2.0, encara que és possible aproximar-se a ella establint certs paràmetres. Una pàgina web que es limita a mostrar informació i que ni tan sols s'actualitza, forma part de la generació 1.0. En canvi, quan les pàgines ofereixen un nivell considerable d'interacció i s'actualitzen amb les aportacions dels usuaris, es parla de Web 2.0.

cal esmentar que les diferències entre la primera i la segona era de la Web no es basen en un canvi a nivell tecnològic en els servidors, encara que naturalment s'ha donat un considerable avanç en el maquinari; és l'enfocament de la Xarxa, els objectius i la forma en la qual els usuaris van començar a percebre la informació en línia el que caracteritza aquest renàixer, que va tenir lloc silenciosa però veloçment, al començament del nou mil·lenni.

Fins llavors, Internet era un univers de dades majoritàriament estàtiques, una font de consulta revolucionària que atreia a milions de persones a contemplar-la passivament. Si ben els fòrums i el xat daten de la Web 1.0, aquests es trobaven ben diferenciats dels llocs tradicionals (tal com ocorre en l'actualitat); navegar era similar a visitar un gran centre comercial, amb infinitat de tendes, en les quals era possible comprar productes, però no alterar les seues vidrieres.

Web 2.0Amb l'arribada de la Web 2.0, es va produir un fenomen social que va canviar per sempre la nostra relació amb la informació, principalment perquè ens va fer part d'ella: en l'actualitat, una notícia sobre una manifestació en contra del maltracte animal no està completa sense mostrar quants usuaris de Facebook van llegir i van gaudir de la mateixa, quin percentatge de lectors està a favor del moviment, i els comentaris, que moltes vegades aporten dades importants o assenyalen errors.

Com ocorre amb qualsevol fita en la història de la humanitat, la democràcia associada a la Web 2.0 ha impactat seriosament en els mitjans de comunicació tradicionals, principalment en aquells que no van saber adaptar-se a aquesta nova ona de llibertats. L'última dècada ha vist el naixement de diversos periòdics i revistes independents que han sabut establir-se i aconseguir un gran èxit a nivell mundial, oposat al decaïment d'antics colossos.

No és fàcil per als periodistes acceptar que sota un article que els va prendre dies de recerca i elaboració els usuaris tinguen el dret a insultar-los i menysprear-los, a amenaçar a les seues famílies o a penjar *fotomontajes amb la seua cara; però aquestes són algunes de les conseqüències negatives de la Web 2.0, i solament acceptant-les i evitant astutament els abusos és possible aconseguir l'èxit sense morir en l'intent.

Alguns experts associen la Web 3.0 a la Web semàntica, que consisteix en la inclusió de metadades semàntiques o ontològics (que descriuen els continguts i les relacions entre les dades) perquè puguen ser rastrejats per sistemes de processament.


  • DEFINICIÓ DE WEB 3.0
La web 3.0 és la web semàntica, la web del núvol, la web de les aplicacions i la web multidispositiU. Avui dia ja no solament utilitzem ordinadors per a connectar-nos a Internet. Els tablets, els smartphones, i fins i tot els mapes interactius, algunes tendes, i en un futur no llunyà l'automoció estarà consumint Internet.


La web 3.0 es presenta com una web intel·ligent (encara que creiem que para açò falta bastant), i principalment aprofita el núvol per a prestar serveis a l'usuari i eliminar la seua necessitat de disposar de sistemes operatius complexos i grans discos durs per a emmagatzemar la seua informació.

I tornant al principi, és curiós que després de quasi 20 anys d'internet, hi haja encara avui dia tantes empreses que segueixen torçant la cara a internet.

La Web 3.0 és un terme que no acaba de tenir un significat ja que diversos experts han intentat donar definicions que no concorden o encaixen la una amb l'altra però que, en definitiva, va unida a voltes amb la Web Semàntica.


En el que al seu aspecte semàntic es refereix, la Web 3.0 és una extensián del World Wide Web en el qual es pot expressar no solament llenguatge natural, també es pot utilitzar un llenguatge que es pot entendre, interpretar utilitzar per agents programari, permetent d'aquesta manera trobar, compartir i integrar la informació més fàcilment.

L'acabe s'encunye en 2001 en un article científic escrit per American Boauthored *Berners-Lee en el qual es descrivia el terme com a lloc en el qual les màquines poden llegir pàgines Web amb la mateixa facilitat amb la qual els humans ho fem.

Uns altres dels termes que s'han utilitzat per a definir la Web 3.0 fan referència a la transformació de la Web en una base de dades, un moviment cap a la fabricació de contingut accessible per a múltiples cercadors, la influència de la Intel·ligència Artificial, la Web Semàntica o la Web *geoespacial.

La Web 3.0 i els seus serveis es fonamenten en el col·lectiu de la Web Semàntica, cerques de llenguatge natural, data-mining, aprenentatge automàtic i assistència d'agents, tot açò conegut com a tècniques de la Intel·ligència Artificial o Intel·ligència Web.
D'acord a alguns experts, “la Web 3.0 està caracteritzada i aprovisionada per l'encertada unió de la Intel·ligència Artificial i la Web”, mentre que alguns experts han definit la Web 3.0 com el següent pas en la progressió de les tuberís que conformen Internet.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada